Indflytnings tjekliste: Din guide til at komme på plads
skrevet af Emil Bejstrup
At flytte ind i en ny lejebolig er en stor begivenhed! Det er en spændende mulighed for at starte et nyt kapitel, men det kan også være stressende, hvis du ikke har styr på detaljerne. For at gøre overgangen lettere, har vi samlet en detaljeret tjekliste til dig. Ved at følge denne guide sikrer du, at du får en god start og undgår potentielle problemer.
Her er din guide til, hvad du skal tjekke, inden du flytter ind i dit nye hjem.
Aflæs målere for el, vand og varme 🔢
Når du overtager boligen, er en af de første ting, du bør gøre, at aflæse målerne for el, vand og varme. Derved sørger du for, at du kun betaler for dit eget forbrug og ikke for den tidligere lejers.
Sådan gør du:
- Aflæs og noter målerne på et stykke papir og/eller tag et par billeder af alle målere.
- Indberet måleraflæsningerne til din udlejer og forsyningsselskaberne.
💡 Tip: Gem noter og/eller billederne som bevis. Det er tiden værd, hvis der skulle opstå tvivl om forbruget senere.
Gennemgå boligen for skader og mangler 🔍
Før du officielt flytter ind, bør du lave en grundig gennemgang af hele boligen. Tjek for ridser i gulvene, mærker på væggene, ødelagte installationer og eventuelle fugtproblemer i badeværelset eller køkkenet. Alt, hvad du finder, bør dokumenteres med billeder og sendes til udlejeren.
Hvorfor er det vigtigt? Hvis du ikke rapporterer skaderne med det samme, kan du risikere at hæfte for dem, når du flytter ud af boligen. Det kan i sidste ende betyde, at du mister dit depositum.
💡 Tip: Lav en detaljeret liste over de skader og mangler, du finder, og send den til din udlejer som dokumentation.
Tjek om låsene er sikre 🔑
En ofte overset ting ved indflytning er sikkerheden i boligen. Har du fået nye nøgler, eller bruger du de samme som den tidligere lejer? Det kan være en god idé at få låsen skiftet, så du er sikker på, at ingen andre har adgang til dit hjem.
Husk: Det er helt lovligt at få skiftet låsen til din lejebolig, medmindre andet er anført i din lejekontrakt. Hvis du gerne vil have skiftet låsen, er det altid en god idé at spørge udlejer om lov først, da det er en del af boligens installationer.
Test hårde hvidevarer 🧼
Hvis lejeboligen kommer med hårde hvidevarer såsom vaskemaskine, komfur og/eller køleskab, skal du sikre dig, at de fungerer som de skal, så du ikke risikerer at hæfte for reparationerne og/eller udskiftningen.
Sådan gør du:
- Test alle hårde hvidevarer ved at tænde dem og tjekke, om de virker korrekt.
- Hvis noget ikke virker, skal du straks rapportere det til udlejeren.
💡 Tip: Bed udlejeren om skriftlig bekræftelse på, at de vil ordne eller erstatte de ting, der ikke virker. En simpel bekræftelse på e-mail er nok.
Få skriftlige aftaler med udlejeren 📝
Har du aftalt med din udlejer, at visse ting skal repareres og/eller opgraderes inden din indflytning, så sørg for, at du får det på skrift. Det gælder også aftaler om ændringer, som du selv ønsker at foretage i boligen.
Hvorfor? Skriftlig dokumentation sikrer, at der ikke opstår misforståelser eller uenigheder senere i forløbet. Det beskytter dig, hvis der skulle opstå konflikter om, hvad der oprindeligt var aftalt.
Sørg for indboforsikring 🏰
Selvom det ikke er lovpligtigt at have en indboforsikring, kan den være rar at have. En indboforsikring dækker dine ejendele i tilfælde af, at der skulle opstå brand, indbrud, vandskader eller lignende.
Sådan vælger du forsikring:
- Sammenlign forskellige forsikringsselskaber og find en indboforsikring, der passer til dine behov.
- Vær opmærksom på, at visse forsikringer også dækker cykeltyveri og/eller rejser.
Lav en flyttevideo 🎥
En flyttevideo er aldrig en dårlig idé. Optag en video, hvor du gennemgår hele boligen lige efter, at du er flyttet ind. Gå systematisk igennem alle rum og skabe. En video er en god måde at dokumentere, hvilken stand lejligheden var i på indflytningstidspunktet, så der ikke opstår tvivl om lejlighedens tilstand ved fraflytning.
Fordelene ved en flyttevideo:
- Det er hurtigt at gøre og sikrer dig, at du har bevis for boligens tilstand ved indflytning.
- Videoen kan bruges som supplement til de billeder og noter, du allerede har taget.
Husk adresseændring 📮
Det sidste skridt, inden du officielt er flyttet ind, er at sørge for, at din post følger med. Husk at melde adresseændring til folkeregistret.
Sådan gør du:
- Gå på borger.dk og meld din flytning.
💡 Tip: Opdater også din adresse hos din bank, forsikringer og andre relevante parter.
Afsluttende tanker
At flytte ind i en ny lejebolig er både spændende og en smule udfordrende. Men med den rette forberedelse, kan du gøre flytningen meget lettere og få en god start i dit nye hjem.